Bijdragen aan realisatie klimaatdoelen

Zonnepark Stadskanaal kent een vermogensomvang van 1,6 MWp waarmee Vrijopnaam ieder jaar ruim 1,5 kWh miljoen hernieuwbare elektriciteit kan opwekken. Via energieopslag in een batterij kan het publieke net op momenten van piekvraag naar en/of -aanbod van stroom worden ontlast.

Jaarlijks zorgt het zonnepark in Stadskanaal voor 685 ton CO2-uitstootreductie. De productie is voldoende om in de jaarlijkse stroombehoefte van 571 huishoudens (met een gemiddeld energieverbruik) te kunnen voorzien.

Locatie

De zonneweide is voorzien op de naast elkaar gelegen kadastrale percelen OWD00-U-333 en OWD00-U-373, ingeklemd tussen het Noorderdiep en de woningen/bedrijven gelegen aan de H.J Kniggestraat.

Parkontwerp

  • Het park bestaat uit bijna 3.000 zonnepanelen van 545 Wp per stuk die op tafels met 4 rijen onder elkaar worden geplaatst. De panelen kennen een zuidelijke oriëntatie voor optimale lichtinval.
  • Tussen de rijen zonnepanelen blijft steeds 3 meter ruimte vrij, zodat voldoende zonlicht de bodem kan bereiken tijdens de exploitatie. De ruimte rond de tafels zonnepanelen zaait Vrijopnaam in met een op maat gemaakt mengsel van inheemse bloem- en kruidenrijke grassen, ter bevordering van de biodiversiteit ter plekke. Het groen wordt tijdens de exploitatie onder meer via schapenbegrazing onderhouden.
  • Als landschappelijke inpassing worden onder meer een beukenhaag gerealiseerd aan alle zijden, behalve de noordwestelijke rand. Tussen de haag en de kavelgrens aan de zuidzijde blijft een (wandel)pad onbebouwd.
Zonnepark Stadsknaal

Proces en planning

Alle voorbereidingen voor de bouw zijn in 2022 getroffen, zoals het (waar nodig) uitvlakken van het terrein, het omleggen van enkele slootjes en het plaatsen van het inkoopstation. Het zonnepark zelf is in de eerste helft van 2023 gebouwd in een periode van een paar weken. In de zomer van 2023 heeft Vrijopnaam het park in gebruik genomen en zijn de eerste groene kilowatturen geproduceerd.

Vragen? Laat het ons weten!

Heb je vragen over zonnepark Stadskanaal of heb je een idee of suggestie? We komen graag in gesprek!

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Of neem direct contact op via 085-05 16 881.